fbpx

Pitanja i odgovori

Naravno da imate pitanja. I nedoumica oko samog procesa izrade sajta. Pokušaću da kroz nekoliko najčešćih pitanja, odgovorim na ono što vas verovatno najviše zanima.

Cena izrade sajta

Ovo je svakako jedno od najčešćih pitanja. Sa razlogom. Ali nije tako lako odgovoriti na isto.
Cena izrade zavisi od mnogo faktora. Navešću samo par najbitnijih:

  • Obim posla, odnosno količina sadržaja na sajtu i kompleksnost izrade
  • Vreme potrebno za izradu

Jako je nezahvalno licitirati sa cenama pre početnog razgovora o izradi vašeg sajta. Nakon prvog razgovora, uz dovoljno informacija, ja mogu formirati sliku (ili skicu) o tome kakav vam je sajt potreban. I u skladu sa tim, mogu dati neku osnovnu procenu o ceni usluge. Ne postoje fiksne cene za izradu sajta (iako se neki tako reklamiraju). Postoji cena koja je u skladu sa onim što vi želite, odnosno kako želite da vaš sajt izgleda. Ja sam tu da vam dam dodatne smernice, svoje predloge, ideje i da vam maksimalno pomognem da vas predstavimo na internetu na najbolji mogući način.

Vreme izrade

Vreme izrade zavisi od količine posla. I vaših potreba. Neke prezentacija se mogu završiti kroz nekoliko dana, dok je za neke druge potrebno dosta više vremena. Proces izrade sajta obuhvata (pored same izrade) i pripremu celokupnog sadržaja za stranice, zatim izradu pa na kraju SEO optimizaciju. Može trajati od 10-15 dana, pa do mesec dana ili više. Ovo je vrlo gruba procena ali kao što je navedeno zavisi isključivo od obima posla.

Navedeno vreme je svakako podložno promeni.

Proces izrade

*Pre nego što krenemo sa izradom, bilo bi veoma poželjno da već imate zakupljen hosting i domen . Ukoliko nemate ni hosting ni domen, možemo se dogovoriti da ja iste otvorim za vas. Naravno, uz vašu saglasnost i neophodne lične podatke ili podatke firme.

  1. Hosting je prostor na serveru na kome će se nalaziti vaš sajt (zakupljuje se kod lokalnog provajdera)
  2. Domen je naziv sajta (vaš-sajt-com, .rs…)

 

Proces izrade obuhvata sledeće:
  • Priprema celokupnog materijala za sajt (slike, video, text, logo…)
  • Optimizacija sadržaja pre postavljanja online (kompresija slika, videa uz minimalne gubitke)
  • Dizajn sajta u skladu sa dogovorenim rešenjem (dizajn prilagođen svim uređajima – desktop/laptop/tablet)
  • Testiranje (pregled na svim uređajima, različitim pretraživačima, test svih linkova na sajtu, test brzine itd.)
  • SEO optimizacija
  • Puštanje sajta live

Osnovni pojmovi

Responsive

Prilagodljivi web dizajn ili Responsive kako ga nazivaju popularno je vrsta dizajna koji se izrađuje tako da bude prilagodljivog sadržaja za sve veličine ekrana i za sve vrste uređaja (mobile/tablet/laptop/desktop). Ovo je ključna stavka u kreiranju web sajtova danas.

SEO

SEO je skraćenica od engleskog izraza Search Engine Optimization. Logičan prevod na srpski jezik je Optimizacija sajta za pretraživače.

To je ustvari čitav skup radnji i aktivnosti koje se izvršavaju kako na samoj strani – stranama sajta (on page optimization) tako i van njega. Sve sa ciljem boljeg rangiranja na pretrazi (čitaj na Google-u). SEO je neophodan, da bi Google indeksirao vaš sajt i prikazao ga u pretrazi po određenim ključnim rečima.

Browser

Skraćenica za web browser. Jednostavno, browser je softverska aplikacija koja se koristi da korisnicima interneta omogući da lociraju kompjutere i pristupe web stranicama. On prevodi osnovni HTML kod kako bi omogućio korisnicima da vide slike i tekstove, gledaju i slušaju video snimke. A zajedno sa linkovima omogućuje prelazak sa jedne na drugu web stranicu. U kontaktu sa web serverom, pretrazivač dobija zahteve za informacijama, zatim web server prima zahteve i prikazuje ih na računaru.

Najpopularniji browseri danas su: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari (macOS)

Header

Gornji deo (web) stranice . Obično sadrži podatke kao što su logo, brojevi telefona, linkove na stranici itd… Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu može varirati u zavisnosti od dizajna stranica. 

Footer

Donji deo (web) stranice , sasvim u dnu. Obično sadrži podatke o copyrightu, linkove ali može sadržati i puno više podataka . Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu takođe može varirati.

Domen i hosting

Domen je adresa vaše web stranice – npr: www.vas-sajt.com ili www.vas-sajt.rs

 Web hosting je usluga koja omogućava smeštaj internet stranice na www. Usluga hostinga (zakupa) plaća se firmi koja pruža te usluge , obično 1x godišnje.

Kontaktirajte

15 + 3 =

Pitanja i odgovori 1

© 2020 Vlalovic web design. Sva prava zadržana.