Web dizajn

Kako bih malo bolje približio sam proces oko izrade web sajta, na ovoj stranici su prikazani odgovori na par najčešćih pitanja od strane klijenata. Za sva dodatna pitanja slobodno me kontaktirajte.

Izrada sajta (cena)

cena usluge izrade web sajta Pitanja i odgovoriOvo je svakako jedno od najčešćih pitanja. Sa razlogom. Cena zavisi od dosta faktora i nije moguće odrediti je odmah nego se određuje nakon detaljne analize i procene.  Količina posla, vreme potrebno za izradu, kompleksnost izrade su samo neki od faktora koji utiču na cenu. Svaki sajt se kreira u skladu sa potrebama klijenta i iz tog razloga nije moguće odrediti fiksnu cenu jer postoje više i manje zahtevni projekti (i vremenski i tehnički). Nakon inicijalnog razgovora i analize, kao  i procene vremena potrebnog za izradu, dobićete odgovarajuću ponudu sa detaljima, a koja je u skladu sa vašim zahtevom.

Izrada sajta (vreme)

vreme izrade web sajta - ilustracija dizajner za kompjuterom uz stopericuVreme izrade web sajta zavisi pre svega od kompleksnosti projekta. Nakon detaljne analize zahteva klijenta, vrši se procena cene kao i vremenski okvir za izradu. S' obzirom da se sajtovi kreiraju uz pomoć WordPress platforme, izrada može trajati (okvirno) 15 dana ili duže.

Šta obuhvata izrada sajta?

step by step proces kreiranja web sajta

  • Funkcionalan dizajn u skladu sa vašim potrebama
  • Optimizacija sadržaja (fotografije, video itd.)
  • Responsive (dizajn prilagođen smartphone uređajima)
  • Osnovni on-site SEO (optimizacija u skladu sa Google preporukama)

Ukoliko niste sigurni kakav web sajt vam je potreban, slobodno kontaktirajte radi konsultacije. Navedite na šta se tačno odnosi sajt (lični sajt, sajt za firmu itd..što više informacija to bolje) pa ćemo zajedno analizirati mogućnosti a ja ću vam naravno dati svoje predloge i ideje.

Izrada web sajta podrazumeva:

Prezentaciju u skladu sa vašim poslovanjem

Funkcionalan dizajn usmeren na posetioce vašeg sajta (dostupnost informacija, lakoća navigacije kroz sajt itd..)

Optimizaciju (on-site SEO i optimizacija kompletnog sadržaja na sajtu)

proces izrade web sajta Pitanja i odgovori

Proces izrade sajta

 – Analiza (ključne reči, konkurencija itd..)
 – Priprema i definisanje strukture sajta
 – Priprema celokupnog materijala za sajt (slike, video, tekstovi, logo…)
 – Optimizacija sadržaja pre postavljanja online (kompresija slika, videa uz minimalne gubitke)
 – Dizajn stranica u skladu sa dogovorenim rešenjem (dizajn prilagođen svim uređajima – desktop/laptop/tablet/mob)
 – Testiranje (pregled na svim uređajima, različitim pretraživačima, test svih linkova na sajtu, test brzine itd.)
 – Puštanje sajta live

 

* Pre nego što krenemo sa izradom, bilo bi veoma poželjno da već imate zakupljen hosting kod lokalnog provajdera, kao i domen koji će biti adresa vašeg sajta.

 – Hosting je prostor na serveru na kome će se nalaziti vaš sajt
 – Domen je naziv sajta (vaš-sajt-com, .rs…)

Pojmovi

Responsive je termin koji ukazuje na to da je web sajt prilagođen svim veličinama ekrana i podjednako pregledan na većini uređaja danas (mobilni/tablet/laptop/ desktop). Ovo je danas obavezna stavka prilikom kreiranja web stranica.

SEO je skraćenica od engleskog izraza Search Engine Optimization.

Ovo je u stvari čitav niz akcija i aktivnosti koje se izvode na samoj web stranici (on-page SEO) i izvan nje (off-page). Sve sa ciljem boljeg rangiranja na pretraživačima (čitaj – na Google-u). SEO je neophodan da bi Google indeksirao vašu web stranicu i prikazao je u rezultatima pretrage za određene ključne reči.

Skraćenica za web pregledač (program preko koga otvaramo stranice na internetu). Jednostavno, browser je softverska aplikacija koja se koristi da bi omogućila korisnicima Interneta da lociraju računare i pristupe web lokacijama. On prevodi osnovni HTML kod koji omogućava korisnicima pregled fotografija i teksta, gledanje i slušanje video zapisa itd. A zajedno sa linkovima omogućava vam prelazak sa jedne web stranice na drugu. U kontaktu sa web serverom, pregledač (browser) šalje zahteve za informacijama, zatim web server prima zahteve i prikazuje ih na računaru.

Danas najpopularniji browseri su: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari (macOS)

Gornji deo (web) stranice. Obično sadrži podatke kao što su logo, brojevi telefona, linkove na stranici itd… Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu može varirati u zavisnosti od dizajna stranica. 

Donji deo (web) stranice , sasvim u dnu. Obično sadrži podatke o copyrightu, linkove ali može sadržati i puno više podataka. Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu takođe može varirati.

Domen je adresa vaše web stranice – npr: www.vas-sajt.com ili www.vas-sajt.rs

Web hosting je usluga koja omogućava smeštaj internet stranice na www. Usluga hostinga (zakupa) plaća se firmi koja pruža te usluge (hosting provajder), obično 1x godišnje.

Zakažite konsultaciju

Scroll to Top